Sjokolade med Plantbar Emballasje

Enten du har sjokolade innpakket med frøpapir foran deg, eller en av de fine gavelappene laget av frøpapir, sitter du med en herlig bukett Blomstereng/Prydplanter til hagen og –eller Tusenfryd i fanget.

Blomsterengen består av diverse sorter frø:
Løvemunn. Atlasblomst, Brudeslør, Middagsblomst, Strandlevkøj, Valmue, Silkedodre og Tusenfryd

Vi gjør oppmerksom på at ikke alle sortene nødvendigvis vil komme opp. Men,da blir det samtidig ekstra fint å se hvilke som kommer.

Tips om stelling her

Hvordan best så:

Begynn å plante dem innendørs i slutten av  februar eller begynnelsen av mars. Du kan plante dem ut etterhvert om været tillater det.

Frøpapiret vil trenge din hjelp for å kunne spire, det trenger riktige forhold, kjærlighet og en fin dose tålmodighet. Årstidene vi har er et eksempel på hvor hardføre og samtidig skjøre frø kan være. Er det en fin vår og sommer med plutselig omskiftninger i vær kan det være nok til at frøene ikke klarer seg. Blir det for mye vann kan de drukne. Samtidig overlever de i jorden gjennom de kaldeste vintermåneder noe som viser deres utrolig evne til overlevelse.

Under er rådene fra oss til hvordan best mulig kan få frøpapiret til å spire.

Steg 1.Fukt papiret godt

Først, ha masse vann på papiret. Gjør det virkelig vått. Kun da vil papiret løse seg opp ordentlig i jorden og tillater da frøene og komme frem for å spire.

 

Steg 2. Ha papiret i en potte med jord

Ha papiret i en potte med jord enten innendørs eller ute på balkongen.

Såjord er bra,men har du erfaring med annen jord som fungerer så prøv deg frem.Noen ganger Iiker de at du skifter jordtype underveis.

Den beste tiden å så utendørs er fra midten av mai til oktober. Begynn gjerne spiringsprossesen inne også sett dem ut. Innendørs i en potte er det mulig å så året rundt, da må det være varmt nok og med riktig mengde lys. På vintertid går frøene litt i dvale så de må da tro at det er litt vår for å lokkes ut.

 

Steg 3. Dekk frøpapiret ditt med et tynt lag med jord

Dekk frøpapiret med 1 maks 1,5 cm jord. På denne måten får frøene nok næring, beskyttelse og sollys til å kunne spire. Dekker du frøpapiret i for tykt lag med jord vil frøene spire saktere og mindre og kanskje ikke i det hele tatt.

 

Steg 4. Vann, vann og atter vann

I starten råder vi deg å gi litt vann hver dag, slik at papiret fortsetter å løse seg opp. Det er best å bruke en sprayflaske med myk spray slik at frøpapiret får like mye mengde vann hver dag. Vanner du med en kopp eller en vannkanne er det lett for at papiret ikke blir jevnt vått og det er mindre sjanse for at frøene spirer likt.

 

Steg 5. Sol, varme og masse kjærleik

Sørg for at det er lys og varme. Vær forsiktig med direkte sollys, spesielt sommerstid. Papiret kan da tørke ut og frøene vil ikke spire.

Nå er tiden inne for tålmodighet! De første plantene spirer innen en ukes tid. Fortsett med å gi plantene dine masse kjærlighet og oppmerksomhet selv etter spiringen har begynt. Du gir nå litt mindre vann enn første uken.

 

Spirer ikke frøpapiret ditt?

Det er leit å høre. Har du fulgt alle stegene over? For at papiret skal blomstre må du ha et hint av grønnefingre og litt hell. Var potten din i fullt sollys? Var det varmebølge eller storm? Da kan det være at frøene dessverre har tørket ut eller druknet. Vi kan ikke garantere spiring da det er mange variabler her, men vi hjelper deg gjerne så send oss en mail om frustrasjonen skulle bli for stor ; )

Blomstereng

Med Blomsterengmiks hjelper vi jordens bier og sommerfugler.

Den fine blandingen av diverse sorter frø gjør det attraktivt for insektene og trakte rundt.

Flere og flere villblomster forsvinner noe som gjør det veldig sårbart for insekts bistanden og igjen økosystemet. Så plant i vei og la hagen gro litt vilt.

Tusenfryd

Skjønnheten har blitt dyrket som hageplante i mange hundre år, og kom til Norge på 1600 tallet. Den er opprinnelig hvit og enkel, men har blitt kultivert og finnes nå i ulike rød-rosa toner, og som fylt.

Tusenfryd er en flerårig plante som er svært blomsterrik. En av de enkleste staudene å få til. Tusenfryden er en staude, altså en flerårig plante. Blir 10-15 cm høy og blomstrer på tidlig sommeren. Får gjerne gjenblomstring på sensommeren. Foretrekker full sol, tåler noe skygge. Tusenfryd er dessuten vakker som snittblomst.

 

 

En video snutt av hvordan du skal pleie frøpapiret: